Zoete aardappelsoep met raapjes
Deze heerlijke soep voelt als echte comfortfood. Super simpel om te maken en ideaal om te mealpreppen. Een goede balans tussen de zoete smaak van de zoete aardappel en de aardse smaken van de raapjes, zorgen ervoor dat dit gerechtje ideaal is om te eten bij je lunch of als bijgerecht.
Ik had nog wat restjes groenten in huis, die dringend opgewerkt moesten worden. Ik koos om ze samen in een soep te combineren, en het resultaat was zeker geslaagd! Ik deel het receptje graag met jullie, want deze soep is zo easy om klaar te maken en je kan er eindeloos mee variëren. Voeg gerust eens wat kokosmelk en currypasta toe voor een Aziatische twist, of maak je soep eiwitrijker door wat linzen erin te verwerken. De soep is vegetarisch, vegan, gluten- en lactosevrij.
Recept
Zoete aardappelsoep met raapjes
PORTIES:
4 personen
BEREIDINGSTIJD: 30 min
INGREDIËNTEN
- 1 grote ui (± 180 g)
- 4 zoete aardappelen (± 800 g)
- 3 rapen (± 120 g)
- 1,5 liter groentebouillon (1,5 blokje)
- scheutje olijfolie
- peper en zeezout (naar smaak)
BEREIDING
- Maak alle groenten schoon en snijd de zoete aardappel en raapjes in grove stukken.
- Snipper de ui fijn, verhit wat olijfolie in een kookpot en bak hierin de ui fruitig.
- Voeg vervolgens de stukken zoete aardappel en raapjes toe en stoof mee voor ongeveer 1 minuut.
- Voeg nu de bouillon toe en laat de groenten gaar worden.
- Als de groenten zachtgekookt zijn, mix je de soep tot een gladde massa.
- Breng op smaak met peper en zout.
Notes & tips
PRODUCT- & BEREIDINGSTIPS
- Zoete aardappelen: gebruik je biologische zoete aardappelen? Dan kan je gerust de schil er aan laten wanneer je de aardappel in stukken snijdt.
- Raapjes: kies bij voorkeur geen té grote rapen. Kleine tot middelgrote raapjes zijn vaak zoeter en minder houtachtig dan grotere exemplaren.
GEZONDHEIDSKENMERKEN
- Vegetarisch, vegan, gluten- & lactosevrij
- Vitamine A: zoete aardappelen zijn rijk aan vitamine A (in vorm van bètacaroteen), welke bijdraagt tot een gezond immuunsysteem en een goede huidgezondheid.
- Vitamine C: zowel zoete aardappelen als raapjes zijn een bron van vitamine C.
- Antioxidanten:Zoete aardappelen zijn rijk aan antioxidanten zoals bètacaroteen en vitamine C, die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en het verminderen van ontstekingen in het lichaam.
VARIATIES
- Aziatische twist: voeg een blik kokosmelk en een eetlepel currypasta (groen of rood) toe voor een romige, licht pittige Aziatische twist. Garneer met verse koriander en een scheutje limoensap.
- Eiwitrijke maaltijdsoep: voeg een kopje rode linzen en een theelepel komijnpoeder toe voor extra eiwitten en een hartige smaak. Dit maakt de soep nog voedzamer en vullender.
BEWAREN
- Koelkast: 3-4 dagen (indien direct afgekoeld en bewaard in een luchtdichte pot of doos.
- Diepvries: 3-4 maanden
Smakelijk!