Salade met geitenkaas & gebakken nectarine
Het seizoen van de nectarines is weer begonnen, yay! Tijd om weer wat inspirerende receptjes met jullie te delen! Met deze salade tover je in maximaal 10 minuten een lekkere en voedzame lunch op tafel. Door de nectarines te bakken, krijg je een lekkere lauwe salade, die een ideale afwisseling is voor al je frisse zomersalades.
Deze frisse en smaakvolle salade combineert de romige textuur van geitenkaas met de zoete, gekarameliseerde smaak van gebakken nectarine. Een perfecte balans van hartig en zoet, aangevuld met knapperige sla en een simpele vinaigrette. Ideaal als lichte lunch of als bijgerecht op een zomerse barbecue.Het gerechtje zit bovendien vol vitaminen, vezels en antioxidanten, waardoor het ook je gezondheid een boost geeft.
Recept
Salade met geitenkaas & gebakken nectarine
PORTIES:
1 persoon
BEREIDINGSTIJD: 10 min
INGREDIËNTEN
SALADE:
- 2 handjes veldsla (45 g)
- 1 handje rucola (25 g)
- 50 g geitenkaas
- 1 nectarine
- handje tuinkers
- 1 el pompoenpitten
- 1 el zonnebloempitten
- snufje zeezout
- scheutje olijfolie
DRESSING:
- 1 el olijfolie extra vierge
- 1 tl balsamico azijn
- peper en zeezout (naar smaak)
BEREIDING
- Verhit wat olijfolie in een pan en rooster hierin kort de pompoen- en zonnebloempitten krokant. Voeg een snufje zeezout toe en roer regelmatig om. Haal van het vuur en zet even aan de kant.
- Snijd de nectarine (met schil) in partjes.
- Verhit opnieuw een beetje olijfolie in een pan en bak hierin de nectarinepartjes tot ze licht bruin kleuren (1-2 min op matig vuur). Draai ze regelmatig om, zodat alle kanten gebakken zijn.
- Bereid de salade: was de sla en doe deze in een bord of kom. Verdeel de tuinkers, de pompoen- en zonnebloempitten en de nectarinepartjes over de salade.
- Verdeel vervolgens de stukjes geitenkaas over de salade.
- Meng de olijfolie met balsamico azijn en kruid af met peper en zout. Verdeel de dressing over de salade. Smakelijk!
Notes & tips
PRODUCT- & BEREIDINGSTIPS
- Nectarines: kies bij voorkeur voor rijpe, maar stevige nectarines. Als je ze lichtjes kan indrukken, zonder dat ze papperig zijn, zijn ze meestal goed.
- Geitenkaas: ik gebruikte voor dit recept een rolletje verse zachte geitenkaas (met ‘korst’).
GEZONDHEIDSKENMERKEN
- Vegetarisch & glutenvrij
- Antioxidanten: Nectarines bevatten veel vitamine C en A, die bijdragen aan een gezond immuunsysteem en een goede huidgezondheid. Veldsla en rucola zijn rijk aan vitamine K, A en foliumzuur, wat belangrijk is voor botgezondheid en bloedstolling.
- Gezonde vetten: olijfolie, zaden en pitten zijn rijk aan onverzadigde vetzuren, die een positieve invloed hebben op ons hart en bloedvaten.
- Vezelrijk: de combinatie van bladgroenten, tuinkers en pitten zorgt voor een hoog vezelgehalte, wat bevorderlijk is voor een gezonde spijsvertering en het handhaven van een gezond cholesterolgehalte.
VARIATIES
- Ook lekker met appel of perzik.
BEWAREN
- Tot maximaal 2 dagen in de koelkast (en bij voorkeur dressing apart bewaren).
Smakelijk!