Pompoensoep met tijm & rozemarijn
Deze verwarmende soep doet me direct aan een gezellige herfstdag denken. De combinatie van de ingrediënten, geeft een perfecte balans tussen de zoete smaak van de pompen en een aromatische kruidensmaak. Het is een veelzijdige maaltijdoptie die kan dienen als voorgerecht, hoofdgerecht of bijgerecht. Serveer de soep met een lekker sneetje vers zuurdesembrood, een zadencracker of combineer het bij je lunch.
In het najaar hebben we altijd een overload aan pompoenen in onze tuin. Deze soep staat dan ook regelmatig op het menu. Je kan ze makkelijk op voorhand mealpreppen en ze levert bovendien heel wat gezondheidsvoordelen voor je op. Pompoenen zijn rijk aan vitamine A, wat bijdraagt aan een sterker immuunsysteem en de kruiden hebben ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen.
Recept
Pompoensoep met tijm & rozemarijn
PORTIES:
4 personen
BEREIDINGSTIJD: 35 min
INGREDIËNTEN
- 1 butternut pompoen (900 g)
- 2 uien (240 g)
- 4 teentjes look
- 1200 ml water
- scheutje olijfolie
- 2 tl zeezout, zwarte peper (naar smaak)
- 1 tl tijm
- 2 tl rozemarijn
BEREIDING
- Verwijder de schil en snijd de ui en look in stukjes.
- Snijd de pompoen in stukken en verwijder het vruchtvlees, de pitten en schil.
- Verhit de olie in een kookpot en bak hierin de ui tot hij begint te kleuren. Voeg vervolgens de look en kruiden toe en stoof nog even mee zodat de smaken vrijkomen.
- Voeg nu de pompoenblokjes en het water toe. Kook de soep gaar. De pompoen is gaar als je een blokje makkelijk kan platduwen met een vork.
- Mix de soep glad en breng op smaak met peper en eventueel wat geroosterde pompoenpitten.
- Serveer met een volkorentoast of een zadencracker.
Notes & tips
PRODUCT- & BEREIDINGSTIPS
- Pompoen: In het recept werd gebruik gemaakt van een flespompoen (butternut), welke een zoete en romige smaak textuur geeft. Een Hokkaido pompoen is zeker ook geschikt, je kan deze met schil gebruiken.
- Verse kruiden: wanneer je kiest voor verse tijm en rozemarijn geeft dit de beste smaak. Gedroogde kruiden kunnen ook, maar verse kruiden geven een meer intensere smaak.
GEZONDHEIDSVOORDELEN
- Rijk aan vitaminen en mineralen: pompoen bevat veel vitamine A, wat essentieel is voor een goede visie, immuunsysteem en huidgezondheid. Daarnaast biedt het vitamine C, kalium en antioxidanten.
- Ontstekingsremmende eigenschappen: rozemarijn heeft ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen, die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van een gezond immuunsysteem.
- Antibacteriële Werking: tijm is bekend om zijn antibacteriële eigenschappen en kan bijdragen aan het bestrijden van infecties en het verbeteren van je algehele immuniteit.
VARIATIES
- Je kan een scheutje room toevoegen voor een romigere smaak.
- Je kan het recept wat variëren door bijvoorbeeld eens wat wortel, zoete aardappel,.. toe te voegen.
BEWAREN
- Tot 4 dagen in de koelkast (in een afgeloten pot)
- Tot 4 maanden in de diepvries.
Smakelijk!