Framboos speltkoekjes

Ben jij op zoek naar een lekker én voedzame snack voor tussendoor of voor bij je thee/koffie? Deze koekjes zijn makkelijk te maken en bevatten heel wat voedzamere ingrediënten dan een kant- en klare koek uit de supermarkt. Door het volkoren speltmeel en de chiazaden hebben deze koekjes een hoog vezelgehalte. En door gebruik te maken van chiazaden, olijf- en avocado-olie in plaats van boter, leveren de koekjes ook heel wat gezonde vetten.

Deze framboos speltkoekjes zijn een go-to binnen ons gezin en ze behoren tot één van mijn favoriete receptjes. Ik maak ze regelmatig klaar op een mealprep zondag, zodat ik een lekkere treat heb voor bij de thee of voor wanneer ik een ‘vullend’ tussendoortje wil. Bovendien zijn de kindjes er dol op (zij helpen ook heel graag om deze te maken). 
Ik vind ze zelf het lekkerst wanneer ze nog lauw-warm zijn en/of net uit de oven komen. 

 

Recept

Framboos speltkoekjes

PORTIES:
15-18 stuks

BEREIDINGSTIJD:
20 min + 15 min

INGREDIËNTEN

FRAMBOOS-CHIA VULLING:

  • 150 g frambozen (diepvries)
  • 2 el chiazaden
  • 1 el water

KOEKJES:

  • 320 g volkoren speltmeel (2 cups)
  • 1 tl bakpoeder
  • 90 g kokosbloesemsuiker (1/2 cup)
  • 1 el chiazaad
  • 60 ml olijfolie extra vierge (1/4 cup)
  • 60 ml avocado-olie of andere neutraal smakende olie (1/4 cup)
  • 120 ml ongezoete amandelmelk (1/2 cup)
  • 1 tl vanille-extract
  • snufje zeezout

BEREIDING

  1. Bereid de frambozen-chiavulling: doe de frambozen samen met de chiazaden en 1-2 el water in een pannetje en zet op middelhoog vuur. Laat het mengsel rustig indikken, totdat de chiazaden het vocht hebben gebonden en beginnen ‘opzwellen’. Roer regelmatig door om aanbranden te voorkomen. 
  2. Verwarm je oven voor op 180°C.
  3. Bereid het koekjesdeeg: doe alle andere ingrediënten in een kom en meng goed onder elkaar. 
  4. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  5. Verdeel het deeg in balletjes, en duw de balletjes plat tot je een rond koekje krijgt met in het midden een hol gaatje (voor de frambozenvulling). 
  6. Verdeel de koekjes over de bakplaat en vul ze in het midden met wat van je frambozen-chiavulling. 
  7. Bak voor 15-20 minuten in de oven, tot de koekjes licht bruin verkleuren. 
  8. Laat ze afkoelen, zodat ze krokant kunnen worden. 
  9. De koekjes kan je bewaren in een afgesloten doos voor 3 dagen. Let op: ze verliezen grotendeels hun krokantheid door het bewaren. Je kan ze voor gebruik een 5-tal minuutjes in een hete oven leggen, zodat ze terug krokant worden. 

Notes & tips

PRODUCT- & BEREIDINGSTIPS

  • Frambozen: ik koos in dit recept voor diepvries frambozen. Deze zijn vaak goedkoper, behouden hun voedingswaarde en ze zijn het hele jaar door beschikbaar. Je hoeft de frambozen niet op voorhand te ontdooien. 
  • Speltmeel (volkoren): is een goed alternatief voor gewone witte tarwebloem en is te vinden in supermarkten zoals Albert Heijn, Jumbo, Bio Planet of online. Volkoren meelsoorten zijn vezelrijk in tegenstelling tot geraffineerde granen. Speltmeel bevat belangrijke mineralen zoals ijzer, magnesium en zink en is vaak beter verteerbaar voor mensen die gevoelig zijn aan gluten. 
  • Chiazaden: chiazaadjes geleren wanneer ze zich met vocht binden. Hierdoor kan je ze makkelijk gebruiken voor wanneer je iets wil indikken. Ze zijn verkrijgbaar in de meeste supermarkten en ook online vind je ze vaak goedkoper of in bulk. 
  • Olie: in dit recept werd bewust gekozen voor olijfolie (o.w.v. zijn gezondheidsvoordelen) en een andere neutraal smakende olie (zoals avocado-olie), zodat de olijfolie niet té overheersend zou zijn qua smaak. Beide oliën leveren gezonde onverzadigde vetzuren (vooral omega-9) en werken ontstekingsremmend. 
  • Amandelmelk: ik gebruikte ongezoete amandelmelk als plantaardig alternatief voor gewone zuivel. Je mag gerust ook een andere (plantaardige) melk gebruiken, de smaak zal hierdoor lichtjes kunnen variëren. 

GEZONDHEIDSKENMERKEN

  • Vegetarisch, vegan & lactosevrij
  • Antioxidanten: Frambozen zijn rijk aan antioxidanten, vooral vitamine C, en bevatten weinig calorieën. Ze zijn een goede bron van vezels, wat helpt bij de spijsvertering en het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel. 
  • Gezonde vetten: olijfolie, avocado-olie & chiazaden zijn rijk aan onverzadigde vetzuren (omega-9), die een positieve invloed hebben op ons hart en bloedvaten.
  • Vezelrijk: de combinatie van volkoren speltmeel en chiazaden zorgt voor een hoog vezelgehalte, wat bevorderlijk is voor een gezonde spijsvertering en het handhaven van een gezond cholesterolgehalte.

VARIATIES

  • Ook lekker met blauwe bessen of bosvruchten mix. 

BEWAREN 

  • Tot 3 dagen in een afgesloten doosje. 
  • Let op: ze verliezen grotendeels hun krokantheid door het bewaren. Je kan ze voor gebruik een 5-tal minuutjes in een hete oven leggen, zodat ze terug krokant worden. 

Smakelijk!

0
    0
    Winkelmandje
    Je winkelmandje is leegKeer terug naar shop