Framboos cheesecake bars
Deze vegan framboos cheesecake bars zijn een ideale treat voor wanneer je op zoek bent naar een gezonder dessert. Ze zijn makkelijk te maken en je kan enkele porties in de diepvries bewaren voor later. Ze zijn gemaakt met natuurlijke ingrediënten en ze zijn gluten- en lactosevrij!
Wanneer ik zin heb in een zoete snack of dessert, eet ik het liefst nagerechten waar fruit in verwerkt zit. Deze frambozen cheesecake bars zijn niet moeilijk om te maken en ze zijn samengesteld uit eenvoudige en natuurlijke ingrediënten. Ik hou ervan om deze cheesecake bars op voorraad te hebben in mijn diepvries, zodat ik er een stukje van kan nemen wanneer ik daar zin in heb. Het recept is ideaal om te mealpreppen en je kan het voor lange tijd bewaren.
De bodem is gemaakt met walnoten en dadels, de vulling is op basis van cashewnoten en ze zijn afgewerkt met een laagje verse of diepvries frambozen. Ze zijn daarom ook geschikt voor personen die vegan, gluten- en/of lactosevrij eten.
Recept
Framboos cheesecake bars
PORTIES: 10-12 st
BEREIDINGSTIJD: 40 min + 4u
INGREDIËNTEN
BODEM
- 90 g walnoten
- 50 g havervlokken
- 180 g Medjool dadels
- snufje zeezout en kaneel
VULLING
- 270 g cashewnoten
- 45 g kokosolie
- sap van 1 citroen
- 1/2 tl vanille(poeder) of extract
- 150 g kokoscrème of volle kokosroom
- 30 ml ahornsiroop
TOPPING
- 150 g frambozen (vers of diepvries)
- 1 el ahornsiroop
BEREIDING
- ïWeek de cashewnoten in heet water voor ongeveer 20 minuten.
- Gebruik je geen medjool dadels? Dan kan je ook de dadels 20 minuten laten weken om ze zachter te maken. (Zo zijn ze makkelijker te blenden/mixen).
- Bekleed een bakvorm van ongeveer 20×20 cm met bakpapier.
- Mix de walnoten, haver, dadels, kaneel en zout in een keukenmachine (of blender) tot er een consistent deeg ontstaat. Als het deeg te droog lijkt, kan je een klein scheutje water of nog een extra dadel toevoegen.
- Druk het deeg in je bakvorm, totdat de volledige bodem van de vorm bedekt is. Zet in de vriezer terwijl je de rest van het recept klaarmaakt.
- Giet het water weg van de cashewnoten en doe ze samen met de kokosroom, kokosolie, ahornsiroop, citroensap en vanille-extract toe aan een blender of keukenmachine en mix tot de vulling volledig glad is. Het moet echt een smeuïge consistentie zonder brokjes hebben. Giet de ‘cheesecakelaag’ in de bakvorm.
- Doe de frambozen en ahornsiroop in een pannetje op middelhoog vuur en laat 5-10 minuten koken tot het ingedikt is.
- Verdeel het gare frambozenmengsel over je cheesecake en gebruik een mes of tandenstoker om ‘swirls’ te creëren. Plaats de cheesecake in de diepvries voor minimaal 4 uur of laat een volledige nacht opstijven. Laat 10 minuten ontdooien voor je serveert.
Notes & tips
PRODUCT- & BEREIDINGSTIPS
- Dadels: gebruik voor de bodem liefst Medjool dadels. Deze zijn in het algemeen groter en ‘plakkeriger’, waardoor ze de bodemkorst aan elkaar helpen te binden. Lijken je dadels te droog? Dan kan je ze eerst 3-5 minuten laten weken in heet water. Dit zorgt ervoor dat ze ook makkelijker te mixen zijn.
- Kokosmelk: gebruik liefst volle kokosmelk uit een blik en gebruik vooral de dikke room aan de bovenkant van het blik. Wanneer je light kokosroom of te vloeibare kokosroom gebruikt, kan het zijn dat je cheesecake niet voldoende uithardt.
- Cashewvulling: zorg ervoor dat je een gladde en romige massa verkrijgt zonder brokjes of stukken. Lijkt de cashewvulling brokkelig en gaat het mixen niet vlot? Voeg eventueel een heel klein scheutje water toe en mix opnieuw. Hierom is het ook belangrijk dat je je cashewnoten eerst laat weken, zo worden ze zachter en zijn ze veel makkelijker te blenden.
- Ahornsiroop: vloeibare honing of agavesiroop kunnen ook als alternatief gebruikt worden.
- Vanillepoeder: enkele dropjes vanille-extract kunnen ook.
- Verdelen in repen: nadat je de cheesecake hebt bereid, kan je hem voor 1-2 uur in de diepvries laten opstijven en nadien even eruit halen om hem in stukken of repen te snijden. Door de cheesecake in afzonderlijke stukken te snijden, hoef je niet de volledige cheesecake ineens te ontdooien, maar kan je portie per portie eruit nemen. Doe de repen in een bewaardoosje en laat ze verder opstijven in de diepvries.
GEZONDHEIDSVOORDELEN
- Gezonde vetten: Cashewnoten en walnoten zijn rijk aan gezonde onverzadigde vetten, die gunstig zijn voor het hart en helpen bij het verlagen van het LDL-cholesterolgehalte (slecht cholesterol) in het bloed.
- Vezelrijk: Dadels en frambozen zijn beide goede bronnen van voedingsvezels, die de spijsvertering bevorderen, de stoelgang reguleren en ons verzadigingsgevoel verhogen.
- Antioxidanten: Frambozen zijn bijzonder rijk aan antioxidanten, zoals vitamine C en anthocyanen, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en het lichaam helpen beschermen tegen schade door vrije radicalen. Deze antioxidanten kunnen het risico op chronische ziekten zoals kanker en hartziekten verlagen.
- Mineralen: Cashewnoten en walnoten zijn goede bronnen van mineralen zoals magnesium, calcium en ijzer. Deze mineralen zijn essentieel voor een gezonde botdichtheid, spierfunctie en bloedcirculatie.
- Vegan, gluten- en lactosevrij: door de vulling van cashewnoten en kokosmelk is het recept van nature lactosevrij en veganistisch. De bodem werd gemaakt o.b.v. walnoten en dadels en is hierdoor ook glutenvrij.
- Energieboost: De combinatie van gezonde vetten, eiwitten en koolhydraten uit de noten, dadels en frambozen zorgt voor een langdurige energieafgifte, waardoor je langer verzadigd blijft en energieker voelt.
VARIATIES
- Varieer gerust eens met een andere fruitsoort zoals zwarte bessen, blauwe bessen, braambessen, kersen,..
BEWAREN
- Tot 3 maanden in de diepvries.
Smakelijk!