Bosbessen – amandelmuffins

Deze bosbessen-amandel muffins zijn in een wip klaar en zijn een ideale treat voor wanneer je op zoek bent naar een gezonder en vullende snack.

In plaats van bloem werd er gekozen voor amandelmeel, waardoor deze muffins eveneens verlaagd zijn in koolhydraten. Door de combinatie van de natuurlijke zoetheid van de blauwe bessen en het amandeelmeel,  zijn er niet veel extra suikers nodig in het recept. Hierdoor zijn de muffins van nature lager in koolhydraten, in vergelijking met gebak op basis van gewone bloem.

De combinatie van de ingrediënten zorgen ervoor dat de cakejes lekker zacht en smeuig zijn.

Door de voedzame ingrediënten die erin verwerkt zitten, zijn de muffins ook echt vullend. Ideaal als tussendoortje voor wanneer je je honger even wil stillen.

Ik vind ze het lekkerst wanneer ze pas uit de oven komen en nog wat lauw-warm zijn. Je kan ze tot 2 dagen bewaren op kamertemperatuur.

Recept

Bosbessen-amandel muffins

PORTIES: 6 stuks

BEREIDINGSTIJD: 30 min

INGREDIËNTEN

  • 2 eieren
  • 20 ml avocado-olie (of andere neutraal smakende olie)
  • 1/4 tl vanille-extract of -poeder
  • 120 g amandelmeel
  • 1/2 tl baking soda / bicarbonaat
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 35 g ahornsiroop
  • snufje zout
  • 70 g (1/2 cup) blauwe bessen (diepvries / vers)

BEREIDING

  1. Verwarm je oven voor op 165°C.
  2. Neem een cupcake bakvorm en leg de bakpapiertjes alvast klaar. Heb je geen voorgevormde cupcake papiertjes? Dan kan je de bakvorm gewoon invetten met vetstof / kokosolie of knip enkele cirkels bakpapier uit.
  3. Neem een kom, kluts de eieren hierin en klop ze even los. Voeg hierbij de andere vochtige ingrediënten: de olie, ahornsiroop en het vanille-extract.
  4. Voeg vervolgens de droge ingrediënten (amandelmeel, baking soda, bakpoeder en snufje zout) toe en spatel alles rustig onder elkaar.
  5. Voeg de blauwe bessen toe en roer voorzichtig onder elkaar. Verdeel het deeg over de vormpjes.
  6. Bak de muffins in ongeveer 20 min goudbruin op 165°C. Ze zijn klaar wanneer er geen deeg meer aan je mespunt blijft hangen als je het cakeje doorprikt.

Notes & tips

PRODUCT- & BEREIDINGSTIPS

  • Blauwe bessen: gebruik je verse blauwe bessen? Dan kan je deze gewoon op het einde mee onder je deeg mengen. Kies je voor diepvries bessen? Dan kan dit in principe ook, maar dan is er een kans dat je deeg blauw/paars kleurt. Wil je dit liever niet? Doe dan eerst het deeg in de cake vormpjes en duw er nadien wat bessen in.
  • Ahorn siroop: kan je ook vervangen door vloeibare honing
  • Avocado-olie: kan je vervangen door kokosolie of een andere neutraalsmakende olie zoals zonnebloemolie, rijstolie, koolzaadolie,..

GEZONDHEIDSVOORDELEN

  • Rijk aan Antioxidanten: Blauwe bessen zitten boordevol antioxidanten, vooral flavonoïden, die helpen bij het bestrijden van oxidatieve stress en het verminderen van ontstekingen in het lichaam. 

  • Hartgezondheid: Avocado-olie is een bron van enkelvoudig onverzadigde vetten, die kunnen helpen bij het verlagen van slechte cholesterol (LDL) en het verhogen van goede cholesterol (HDL). Het consumeren van voedingsmiddelen rijk aan deze vetten kan het risico op hartziekten en beroertes verminderen.

  • Voedzaam: Amandelmeel is een voedzaam alternatief voor traditioneel tarwemeel. Het is rijk aan eiwitten, gezonde vetten, vezels, vitamine E, magnesium en andere essentiële voedingsstoffen. Het zorgt daarnaast voor een lang verzadigingsgevoel. 

  • Glutenvrij: Amandelmeel is van nature glutenvrij, waardoor het geschikt is voor mensen met glutenintolerantie of coeliakie. 

  • Bloedsuikerregulatie (koolhydraat verlaagd): De combinatie van amandelmeel, eieren en avocado-olie biedt een gebalanceerde bron van eiwitten, gezonde vetten en vezels, die kunnen helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Er werd echter ook ahornsiroop gebruikt, wat ook een vorm van suiker is. De hoeveelheid is in dit recept wel beperkt, waardoor het recept veel lager in koolhydraten zit dan een soortgelijke variant o.b.v. bloem/meel en suiker.

  • Hersengezondheid: De antioxidanten in blauwe bessen, samen met de gezonde vetten in avocado-olie en amandelmeel, ondersteunen de gezondheid van de hersenen en cognitieve functie.

VARIATIES

  • Varieer gerust eens met een andere fruitsoort zoals zwarte bessen, frambozen, braambessen, kersen,..

BEWAREN 

  • Je kan de cakejes tot 1 dag op kamertemperatuur bewaren en tot 2 dagen in de koelkast. 

Smakelijk!

0
    0
    Winkelmandje
    Je winkelmandje is leegKeer terug naar shop