Haver-zadenpap met rode vruchtencompote
Deze warme haverpap is voedzaam, vullend en smaakt heerlijk op een koudere dag. Het zit vol met gezonde ingrediënten zoals zaden en pitten, haver, fruit wat zorgt voor een variatie aan vitaminen en mineralen, gezonde vetten en eiwitten om je dag goed te starten.
Door de combinatie van haver (koolhydraten), zaden & pitten (eiwit en gezonde vetten), is dit gerechtje een ideaal ontbijt voor wanneer je je bloedsuikerspiegel stabiel wil houden. Rode vruchten hebben bovendien een lagere glycemische index en zitten boordevol vezels, vitamine C en antioxidanten. Dit recept kan je makkelijk aanpassen naar je eigen voorkeuren qua fruit, kruiden, (plantaardige) melk & toppings.
Recept
Haver-zadenpap met rode vruchtencompote
PORTIES:
1 persoon
BEREIDINGSTIJD: 15-20 min
INGREDIËNTEN
- 30 g (4 el) grove havermoutvlokken
- 200 ml (plantaardige) melk ongezoet (amandel, cashew,..)
- 1/2 tl kaneel
- 1 el pompoenpitten (15 g)
- 1 el zonnebloempitten (15 g)
- 1 el gebroken lijnzaad
- snufje zeezout
- 1 tl honing of ahornsiroop
RODE VRUCHTENCOMPOTE:
- 100 g rode vruchten (diepvries)
- 20 ml water
- 1 el chiazaad
BEREIDING
- Doe de havervlokken, melk, zout en kaneel in een pannetje en laat ongeveer 15 minuten sudderen op middelhoog vuur totdat de vloeistoffen zijn verdampt en de haver volledig gaar is. Roer af ten toe om aanbranden te voorkomen.
- Bereid de vruchtencompote: doe het fruit, chiazaad en water in een pannetje en breng het aan de kook. Zodra het kookt, zet je het vuur laag en laat je het 10 minuten sudderen, of tot het fruit zacht is en het chiazaad opgezwollen is. Haal van het vuur en zet opzij.
- Zodra de haver klaar is met koken, voeg je de zaden en pitten toe en roer onder elkaar. Doe de pap in een kom en garneer met de vruchtencompote, een snufje kaneel en wat honing of ahornsiroop indien je een zoetere smaak wenst.
Notes & tips
PRODUCT- & BEREIDINGSTIPS
- Rode vruchten mix (diepvries): ik gebruikte voor dit recept een diepvriesmix voor rode vruchten. Je kan de rode vruchten ook vers toevoegen, maar dit is vaak duurder. Varieer gerust met andere fruitsoorten naar keuze.
- Grove havervlokken: kies bij voorkeur voor grove havervlokken. In vergelijking met fijner bewerkte havervlokken (instant havermout), zijn grove havervlokken minder bewerkt. Hierdoor behouden ze meer van hun natuurlijke voedingsstoffen ( vezels, vitamines en mineralen. Instant haver bevat vaak ook toevoegde suikers.
GEZONDHEIDSKENMERKEN
- Vegetarisch, vegan, lactosevrij & glutenvrij
- Antioxidanten: Nectarines bevatten veel vitamine C en A, die bijdragen aan een gezond immuunsysteem en een goede huidgezondheid. Veldsla en rucola zijn rijk aan vitamine K, A en foliumzuur, wat belangrijk is voor botgezondheid en bloedstolling.
- Gezonde vetten: zaden en pitten zijn rijk aan onverzadigde vetzuren, die een positieve invloed hebben op ons hart en bloedvaten.
- Vezelrijk: grove havervlokken bevatten een hoog gehalte aan oplosbare vezels, met name bèta-glucanen, die bijdragen aan een gezonde spijsvertering en kunnen helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte.
VARIATIES
- Ook lekker met appel, peer, pruimen,…
BEWAREN
- Tot maximaal 2 dagen in de koelkast.
Smakelijk!