Mediterraanse linzensalade
Deze Mediterrraanse salade is gemaakt met linzen, groenten, verse kruiden, feta en is een ideaal lunchgerecht dat je voor lange tijd verzadigd houdt. Het is geschikt om te mealpreppen en zo kan je er meerdere dagen van genieten!
Wil je graag eens iets anders dan een standaard broodmaaltijd als lunch? Probeer dan eens deze heerlijke linzensalade! Het is één van mijn favoriete lunch gerechtjes en het staat regelmatig op mijn planning om te mealpreppen wanneer ik een drukke week voor de boeg heb en toch een lekkere maaltijd voorhanden wil hebben. De verschillende ingrediënten zorgen voor een echte smaakbom en het recept is bovnedien makkelijk te mealpreppen. De salade is bovendien een ideaal alternatief voor wanneer je minder vlees wil eten en graag peulvruchten wil uitproberen. Het gerecht bevat een mooie balans tussen vezels (groenten, linzen), koolhydraten (linzen), eiwitten (linzen en feta) en gezonde vetten (olijfolie), wat ervoor zorgt dat je voor lange tijd verzadigd bent.
Recept
Mediterraanse linzensalade
PORTIES: 1-2
BEREIDINGSTIJD: 15 min
INGREDIËNTEN
- 1 kleine rode ui
- 180 g kerstomaten
- 125 g (bruine) linzen
- 1/2 komkommer
- 100 g feta
- 1 handje vol verse peterselie
DRESSING:
- sap van 1/2 citroen
- 1 teentje look
- 3 el olijfolie (45 ml)
- 1 tl (vloeibare) honing
- peper en zout (naar smaak)
BEREIDING
- Gebruik je gedroogde linzen? Week deze dan minimaal 8u op voorhand. Of gebruik linzen uit een bokaal/blik. Laat ze eerst uitlekken en spoel ze goed door met water.
- Was de kerstomaten, komkommer en snijd deze in kleine stukjes.
- Snipper de rode ui en de peterselie fijn.
- Doe de linzen en alle groenten samen in een kom en meng onder elkaar. Brokkel de feta kaas er bij onder.
- Maak de dressing: meng de olijfolie, het citroensap, honing, geperste look goed onder elkaar en breng op smaak met peper en zout. Serveer over de salade. Enjoy!
Notes & tips
PRODUCT- & BEREIDINGSTIPS
- Linzen: als je snel wil zijn of het jezelf makkelijk wil maken, kan je kiezen voor linzen uit blik/glas. Laat ze goed uitlekken en spoel ze goed voor gebruik. Heb je wat meer tijd, dan kan je ook gedroogde linzen gebruiken en deze eerst weken.
- Fetakaas: je kan kiezen voor gewone feta of een light-versie. Geitenkaas kan ook als alternatief gebruikt worden. Eet je geen melkproducten? Er is ook een vegan alternatief zoals bijvoorbeeld Greek White (Violife), vegan Greek style Vemondo (Lidl).
- Mealpreppen: wil je de salade graag op voorhand mealpreppen? Dat kan! Bewaar de dressing bij voorkeur apart en voeg deze pas toe als je de salade serveert.
GEZONDHEIDSVOORDELEN
-
- Vezelrijk: Linzen zijn een uitstekende bron van vezels, die essentieel zijn voor een gezonde spijsvertering en het voorkomen van constipatie. Het regelmatig consumeren van vezelrijke voedingsmiddelen kan ook helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte en het reguleren van de bloedsuikerspiegel.
- Rijk aan eiwitten: Linzen bevatten een aanzienlijke hoeveelheid plantaardige eiwitten, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor vegetariërs en veganisten. Eiwitten zijn essentieel voor de opbouw en reparatie van weefsels in het lichaam en dragen bij aan een gezonde spiermassa.
- Antioxidanten: Kerstomaten bevatten antioxidanten zoals lycopeen, vitamine C en beta-caroteen, die helpen bij het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen in het lichaam. Dit kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verlagen van het risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.
- Peterselie: een goede bron van vitamine K, vitamine C, vitamine A, foliumzuur en ijzer. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor een gezond immuunsysteem, sterke botten, een gezonde bloedsomloop en een goede werking van het zenuwstelsel.
- Gezonde vetten: Extra vierge olijfolie is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die gunstig zijn voor de gezondheid van het hart. Het regelmatig consumeren van olijfolie kan helpen bij het verlagen van het LDL-cholesterolgehalte, het verhogen van het HDL-cholesterolgehalte en het verminderen van ontstekingen in het lichaam.
VARIATIES
- Fetakaas kan je vervangen door geitenkaas.
BEWAREN
- Je kan de salade tot 3 dagen in de koelkast bewaren.
Smakelijk!