Bosvruchtencake
Deze gezondere versie voor cake is super simpel om te maken en smaakt bovendien heerlijk fruitig. Door de rode vruchten is hij lekker smeuig en smaakvol en de combinatie van de ingrediënten zorgt voor een lichte en luchtige cake. Door het gebruik van ‘sappig’ fruit, kan de baktijd echter wat langer zijn.
De mensen die mij goed kennen, weten dat ze mij altijd blij kunnen maken met gezond en homemade fruitgebak. Deze cake vraagt niet veel inspanning en is zo simpel om klaar te maken.
De cake bevat veel minder suikers dan klassiek gebak, het zit boordevol voedzame ingrediënten en het is een vullend ‘tussendoortje’. Bovendien kan je in plaats van bosvruchten ook experimenteren met andere ingrediënten zoals peer, kardemom, appel, cacao,.. Ik vind de cake het allerlekkerst wanneer hij nog lauw-warm is (hier thuis wordt ie meestal toch niet zo heel lang bewaard 🙂
Recept
Bosvruchtencake
PORTIES: 8-10
BEREIDINGSTIJD: 1u15
INGREDIËNTEN
- 85 g gemalen hazelnoten of hazelnotenmeel
- 50 g volkoren boekweitmeel
- 60 g kokosbloesemsuiker
- 1/2 tl bakpoeder
- 1/3 tl vanillepoeder of extract
- 2 kleine eieren
- 3 el (30g) kokosolie
- snufje zeezout
- 250 g rode vruchten (diepvries)
BEREIDING
- Verwarm je oven voor op 180°C.
- Neem een cakevorm (10 x 20 cm) en vet deze in met wat boter of kokosolie. Het is makkelijk om op de bodem een stukje bakpapier te leggen zodat je achteraf de cake er vlot kan uithalen.
- Gebruik je hele hazelnoten? Meng deze eerst fijn tot meel in een blender of keukenprocessor.
- Doe nu alle droge ingrediënten in een kom: hazelnotenmeel, boekweitmeel, bakpoeder, vanille, kokosbloesemsuiker, zeezout en meng onder elkaar.
- Laat de kokosolie smelten en voeg deze vervolgens toe bij de droge ingrediënten. Roer ook de eieren erbij onder tot je een kleverig deeg hebt.
- Doe nu ongeveer 200 g van de bosvruchten bij in het deeg en roer alles goed onder elkaar. (De bosvruchten hoeven niet ontdooit te zijn, deze mag je bevrozen toevoegen). Doe het deeg vervolgens in de bakvorm en verdeel de overige 50 g bosvruchten bovenop je cake.
- Verlaag je oventemperatuur naar 150°C en zet de cake voor ongeveer 1 uurtje in de oven. Smakelijk!
Notes & tips
PRODUCT- & BEREIDINGSTIPS
- Bosvruchten & bessen: gebruik je diepvries bessen? Bewaar ze dan in de vriezer tot vlak voor je het beslag maakt. Je hoeft de bessen niet op voorhand te ontdooien.
- Hazelnoten(meel): je kan ervoor kiezen om hazelnoten in de blender of keukenmachine zelf fijn te malen tot meel. Hazelnotenmeel kan je ook in de biowinkels kopen of in een online shop (Pit&Pit, De Notenshop, Holland & Barrett,..)
- Kokosolie: in plaats van kokosolie kan je ook een ander neutraal smakende olie gebruiken (bv. avocado-olie, zonnebloemolie,..)
GEZONDHEIDSVOORDELEN
- Vegetarisch, lactosevrij & glutenvrij
-
Rijk aan Antioxidanten: Bessen zitten boordevol antioxidanten, vooral flavonoïden, die helpen bij het bestrijden van oxidatieve stress en het verminderen van ontstekingen in het lichaam.
-
Voedzaam: boekweitmeel is een voedzaam alternatief voor traditioneel tarwemeel. Het is rijk aan eiwitten en vezels en het houdt bovendien je bloedsuikerspiegel stabiel.
-
Glutenvrij: Hazelnotenmeel en boekweitmeel zijn van nature glutenvrij, waardoor het recept geschikt is voor mensen met glutenintolerantie of coeliakie.
- Lactosevrij: geschikt voor mensen met lactose-intolerantie
VARIATIES
- In plaats van rode vruchten kan je de cake ook bereiden met andere fruitsoorten of smaakmakers (bv. peer, cacao, appel, kardemom, koekkruiden, kaneel, geraspte sinaasappelschil,..)
BEWAREN
- Je kan de cake tot 1 dag op kamertemperatuur bewaren en tot 4 dagen in de koelkast. Voor het serveren laat je hem best op kamertemperatuur komen.
Smakelijk!